U razgovoru sa kolegama iz područja pripreme i izrade poslovnih planova primijetili smo kako je došlo do povećanog broja negativnih rješenja za dodjelu potpora HZZ u za samozapošljavanje , tj. Hrvatski zavod za zapošljavanje je negativno ocijenio projekte te samim time nezaposlena osoba nema pravo na bespovratna sredstva. Mišljenje struke je kako bodovanje od strane HZZ-a nije realno, pa čak i da pojedini zavodi površno ocjenjuju projekte.

To je osobito slučaj u mjestima izvan Zagreba, npr. ukoliko nezaposlena osoba pokreće poslovanje iz Županje, ista spada pod Regionalni ured Vinkovci te ukoliko želi dobiti bespovratna sredstva dužna je stupiti pred komisiju (Povjerenstvo za ocjenu zahtjeva) koje se nalazi u gradu Vinkovci te tamo „obraniti“ svoj poslovni plan, a što nije slučaj u Zagrebu. Na taj način su stvorene podjele između korisnika, jer nisu svi u mogućnosti dobro predstaviti svoj poslovni plan Povjerenstvu koje odluke, prema nekim korisnicima, donosi ovisno o raspoloženju i prvom dojmu.

No, ne odustajte, ukoliko dobijete negativnu ocjenu imate mogućnost žalbe. Zaprimili smo upit osobe koja je dobila negativnu ocjenu te nije siguran kako postupiti u ovom slučaju:

Marina, 27 godina, Županja: 
Poštovani,
predala sam projekt za samozapošljavanje na HZZ te sam dobila negativan odgovor (skupila sam 13 od 26 bodova). Smatram da je moj projekt održiv, realan i inovativan za područje na kojem živim. U području u kojem žive nema poduzeća koji se bavi tom djelatnošću. Dobila sam 0 bodova za stavku „Suradnja sa zavodom“, a redovito sam išla na sve termine te pohađala radionicu za samozapošljavanje u Županji. Za stavku „Inovativnost“ sam također dobila 0 bodova. Uopće mi nije jasan kriterij njihovog ocjenjivanja, kao da nisu čitali moj poslovni plan. Molim vas za savjet što učiniti.

NAŠ ODGOVOR:

Prije svega naoružajte se strpljenjem, jer postupak žalbe i sporost velikih sustava znaju biti frustrirajući, a osjetiti će te kako nitko od nadležnih nema razumijevanja za nastalu situaciju. Za pozitivnu ocjenu zahtjeva potrebno je prikupiti 16 bodova od mogućih 26 bodova. Prilikom pisanja žalbe savjetujemo vam žaliti se na sve stavke, osim na stavke gdje ste skupili maksimalan broj bodova.

Poželjno je da žalba bude potkrijepljena činjenicama koje će te priložiti uz istu, a ukoliko nemate dokaz za nešto što navodite, ne odustajte, nego navedite razloga zbog kojeg smatrate da ste zakinuti. U žalbi podebljajte i dodatno istaknite riječi i rečenice koji su potkrijepljeni činjenicama, tj. gdje imate dokaz da ste bodovno zakinuti. U žalbi obavezno navedite klasu pod kojim se vodi vaš prijava za dodjelu potpore za samozapošljavanje.

Posavjetuje se sa osobama u vašem okruženju u koje imate povjerenje i smatrate da bi vam mogle pomoći. Pravopisne pogreške ne bi trebale utjecati na ocjenu, no obratite pozornost na iste, jer tako odajete bolji dojam te vaš zahtjev djeluje ozbiljnije. Obavezno napravite žalbu u 2 primjerka, jedan za Zavod za zapošljavanje, a drugi za vas te zatražite da ovjere vaš primjerak. To će vam biti dokaz da ste na vrijeme predali žalbu. Ukoliko vam se žuri i želite što prije pokrenuti poslovanje, predajte zahtjev u Regionalni ured gdje se nalazi Povjerenstvo.

Ukoliko žalba i dalje ostane negativna savjetujemo vam angažirati stručno osoblje koje ima više iskustva u pisanju projekata. Prilikom traženja pogodnog poduzeća tražite više ponuda te donesite odluku za ono poduzeće za koje smatrate da možete imati najviše povjerenja. Niti jedno poduzeće vam ne može sa 100%-tnom sigurnošću garantirati prolaz, jer to nije profesionalno, ali može učiti sve da vam se dodijeli potpora.

Za potrebe izrade poslovnog plana za samozapošljavanje napravili smo upute i postupak izrade poslovnog plana Kako dobiti potporu za samozapošljavanje.

Nadamo se da su vam ove informacije pomogle te vam želimo sreću u ostvarivanju potpore.

Besplatne konzultacije