Bespovratne potpore ili mikro i mali kredit putem HAMAG BICRO-a ili HBOR-a sa povoljnom kamatnom stopom, obično od 0,5% do 2,0% je pitanje koje muči mnoge poljoprivrednike, poduzetnike i ostale poslovne subjekte. U nastavku ćemo vam donijeti prednosti i nedostatke jedne i druge mogućnosti.

BESPOVRATNE POTPORE

Najveća prednost bespovratnih sredstava je u tome što je vaš poslovni plan prepoznat i priča navedena u njemu drži vodu i ima smisla, a to znači da ste statističkim podacima i informacijama naveli kako vaš projekt „drži vodu“ te da se isplati ulagati u isti. Nitko vas neće tražiti zalog imovine i slične instrumente osiguranja, a zauzvrat će te ostvariti bespovratnu potporu u različitim postotcima ovisno o natječaju. Bespovratna potpora pridonijeti će  atraktivnosti vašeg poslovanja na tržištu kapitala i vašim partnerima je to znak da ste uspješni poslovni subjekt, koji razmišlja o svom poslovanju i ne prepušta stvari slučaju.

S druge strane, negativni komentari su najčešće vezani uz dužinu i troškove pripreme i obrade zahtjeva za bespovratnu potporu, dugo čekanje za isplatom bespovratne potpore te pravila koja su nametnuta u natječajima i kojih se morate držati ukoliko ne želite financijske korekcije i kazne od strane nadležnih tijela. Sve navedene “negativne” stavke bespovratnih potpora je moguće pretvoriti u pozitivnu priču, ukoliko se unaprijed pripremite te vaše poslovanje prilagodite za pozitivan odgovor zahtjeva za potporu.

POVOLJNI KREDITI

Povoljni mikro i mali zajmovi putem HAMAG BICRO ili HBOR-a su stoga dobra alternativa ukoliko želite izbjeći negativne stavke bespovratnih potpora. U relativno kratkom roku i uz manje troškove ostvariti će mogućnost dobijanja kredita uz minimalna jamstva i elemente osiguranja. Prije nego odlučite prikupljati dokumentaciju za kredit imajte na umu da je kredit nešto što niste dobili bespovratno, nego ste ga dužni vratiti te je dva puta potrebno promisliti prije konačne odluke o realizaciji istoga (isto vrijedi i za bespovratne potpore).

Pri razmišljanju o predaji zahtjeva za zajam HAMAG BICRO-a ili HBOR-u sa povoljnom kamatnom stopom realnost treba staviti na prvo mjesto, tj. pitanja poput zašto je meni ili mom poslovanju potreban kredit ili što ću učiniti sa kreditom trebaju imati smisao. Ukoliko je to nešto što će vam u kratkom periodu pomoći ubrzati vaše poslovne procese i nešto neophodno za rast i razvoj OPG-a ili tvrtke/obrta onda savjetujemo izbjeći komercijalne banke te aplicirati na na povoljne zajmove putem državnih institucija.

ZAKLJUČAK

Konačni zaključak nije moguće donijeti u jednoj rečenici te je potrebna analiza koja će vam donijeti pozitivne i negativne strane bespovratne potpore i povoljnog kredita. Ono što sa sigurnošću možemo reći ja da su obje opcije prihvatljive za realizaciju, ukoliko se poslovni procesi na vašem gospodarstvu vremenski i novčano prilagode.

Za sve nedoumice predlažemo da nas kontaktirate te u kratkoj analizi o vašim potrebama donesemo zajedničku najbolju odluku za vaše poslovanje.