Projekt je skup povezanih aktivnosti koji dovodi do zacrtanog cilja, drugim riječima to su radnje koje vršite kako bi ostvarili zacrtani cilj. Preduvjet za povlačenje bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije je kvalitetan projekt. Poslovni plan sastoji se od opisnog i proračunskog dijela, a u njemu detaljno opisujete vaše postojeće stanje te objašnjavate što želite projektom postići te vaše željeno stanje. Kvalitetan EU projekt je realan, održiv, racionalan te prepoznaje sve rizike. Stoga, priprema je ključ za uspješnu provedbu EU projekta.

Osim kvalitetno napisanog projekta, potrebno je pronaći natječaj koji odgovara vašim potrebama i vašoj djelatnosti, bez obzira radi li se o tvrtki, obrtu, udruzi, zadruzi, OPG-u ili nećem trećemu (u nastavku ćemo upotrebljavati riječ subjekt za sve djelatnosti). Nakon što ste pronašli natječaj slijedi provjera prihvatljivosti vašeg subjekta, tj. je li vaš subjekt zadovoljava uvjetima natječaja. Ograničenja ima u svakom natječaju, ali to nije nešto na što treba gledati negativno, ograničenja prvenstveno služe radi definiranja prijavitelja i subjekata koji se mogu prijaviti na natječaj (vas) te omogućuju ravnopravan položaj svih prijavitelja (ili bi barem trebali omogućiti ravnopravan položaj) 🙂

Nakon što ste provjerili prihvatljivost vašeg subjekta, kreće onaj najslađi dio cijele priče, a to je prikupljanje svih potrebnih materijala i dokumentacije za kvalitetno sastavljanje projektne prijave. U pisanju vam pomažu upute za prijavitelje (UzP) koje su dosta stroge i većinom dobro definirane, ali sve s ciljem kako bi vas usmjerili u pisanju projekta te kako ne bi došlo do nerazumijevanja prilikom pisanja projekta. U slučaju da je nešto nedovoljno dobro razjašnjenjo uvijek možete postaviti pitanja nadležnim tijelima (većinom je to putem e-maila), a isti su vam dužni odgovoriti u određenom roku koji je naveden u pravilima natječaja.

Sve informacije o EU projektima možete pronaći na službenim stranicama Strukturnih fondova.

Želimo vam puno sreće u povlačenju bespovratnih potpora te se nadamo se da su vam ove informacije pomogle, a ukoliko vam zatrebaju dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju. Slobodno nas možete kontaktirati mailom ili pozivom ili poslati upit kroz kontakt formu.

 

Zatražite ponudu